XVII. évfolyam
4. szám
2007. december

Palásti Ferenc
dandártábornok, HM személyzeti főosztályvezető

A honvéd vezérkar főnökének elvárásai
a jövő tisztjével és a tisztképzéssel szemben

Az EU versenyképességével összefüggésben indult Bolognai folyamat és a Magyar Honvédség feladatrendszerének, létszámának és létszámarányának megváltozása tette indokolttá a felsőoktatási intézmények hallgatói katonai kiképzésével és katonai életre nevelésével kapcsolatos, illetve a 2000 után kibocsátandó tisztekkel szemben támasztandó katonai-szakmai követelmények átdolgozását.

A magyar felsőoktatás alap- és mesterképzési szakjainak rendszerében a katonai felsőoktatás szakjai, a nemzetvédelmi és katonai valamint a műszaki képzési területen, három képzési ágban, - a had- és biztonságtechnikai mérnöki, katonai és védelmi - kerültek elfogadásra. Az alap- és a mesterképzési szakok képzési és kimeneti követelményeinek kidolgozása a Nemzeti Bologna Bizottság, Szakbizottságainak feladata volt 2004-ben. A Szakbizottsági munkában a megrendelő képviselői részt vettek és érvényesítették a HM és az MH igényeit az egyes szakok szakmai kompetenciájának kialakításakor.

A szakok szerkezetében történt változásokon túl - nevezetesen a gazdaságtalanul működtetett szakok számának csökkentése, a képzési idő csökkentése - a honvédtiszti pályára felkészítő alapszakok (katonai vezetői, had- és biztonságtechnikai mérnöki és a katonai gazdálkodási) esetében további jelentős változás történt.

A Magyar Honvédség kiképzési rendszerének átalakításáról, valamint a Magyar Honvédségnél folytatott kiképzés középtávú célkitűzéseiről és követelményeiről szóló 65/2004. (HK. 20.) HM HVKF intézkedés értelmében, az önkéntes haderőben minden katona, így a hivatásos tiszti- és tiszthelyettesi képzésre felvettek is, időtartamában (3 hónapos), tartalmában és helyszínében egységes alapkiképzésben részesülnek. Tehát az eddigiektől eltérően a hallgatók alapkiképzésének időtartama egy hónapról három hónapra növekedett, és ehhez kapcsolódik mintegy három hónapos időtartamban egy, az általános katonai felkészítést szolgáló szakasz is. Ez a 6 hónap nem része a felsőoktatási képzésnek, mivel a hallgatók teljesítménye nem osztályzattal értékelt, így kreditpontot nem eredményez. Ennek a szakasznak a teljesítése az ösztöndíjszerződésben vállalt kötelezettség.

A honvédtiszti pályára készülőknek a szakok képzési és kimeneti követelményén túl bizonyos kritériumkövetelményeknek is meg kell felelniük. Így gépjárművezetői engedélyt kell szerezniük, speciális fizikai-erőnléti követelménynek kell megfelelniük. A felsőfokú végzettséget és szakképzettséget igazoló oklevél kiadásának feltétele a középfokú "C" típusú katonai szaknyelvi vizsgát igazoló nyelvvizsga-bizonyítvány vagy az azzal egyenértékű STANAG 2.2.2.2. vizsga. A katonai alapfelkészítés alapkiképzésen túli időszaka arra hívatott, hogy a hallgatók elméleti gépjárművezetői és angol nyelvi ismereteket szerezzenek.

A bolognai folyamat lényegét tekintve az, hogy az új típusú alapképzés tegye lehetővé a munkaerőpiacon elhelyezkedést biztosító diploma megszerzését, továbbá az, hogy alapképzésben a gyakorlati képzésre nagyobb hangsúly kerüljön.

Az új katonai felsőoktatási képzési szerkezettel szembeni elvárásunk, hogy az új kihívásokra és követelményekre választ adó, rugalmas, átjárható, széles programkínálatú és korszerű, gyakorlatias jellegű legyen.

A gyakorlati ismeretek intenzív módon történő elsajátítása érdekében - a ZMNE-vel egyetértésben - szükségesnek látjuk, az alapfelkészítés tartalmának változatlanul hagyása mellett, hogy a képzés során nagyobb hangsúlyt kapjon a képzés gyakorlatias jellege.

A honvédtisztekkel szemben támasztott általános katonai és katonai szakmai követelményeket kompetencia alapon határoztuk meg. A bizottság által preferált Nagy József (a közismert pedagógus) féle kompetencia modell, melyben négy kompetencia, mint a feladatok ellátásához szükséges tudás, készségek, valamint az alkalmazást segítő viselkedéselemek és motivációk együttese jelenik meg , amelyek felhasználásával az egyén képes a szakmai feladatok eredményes elvégzésére.

A tiszttel szemben támasztott kompetenciák körében meghatározottak elérésére szolgál, a katonai alapfelkészítő félév benne az alapkiképzés, a tiszti pályára történő szocializációs tevékenység, az alap- és mesterképzés a hozzá kapcsolódó változó helyszínű, hosszabb rövidebb idejű gyakorlatok, a kollégiumi nevelőmunka, a tanórákon és a tanórákon túli felkészítés.

A honvédtisztekkel szembeni katonai és katonai szakmai kompetencia alapú részletes követelményekből, azokat emelem ki, amelyek a korábban említett tényezők kapcsán új elemként kerültek be a követelményrendszerbe és az 1997-ben kiadott követelmények között nem szerepelt.

A tiszt kognitív kompetenciái:

Rendelkezzen:

  • alapismeretekkel a nemzetközi integrációs szervezetekről;
  • ismeretekkel az EU, NATO rendeltetéséről, céljáról, feladatrendszeréről és struktúrájáról;
  • a nemzeti és szövetségi keretek között végrehajtandó műveletek tervezési és információs alapismereteivel;
  • ismeretekkel a modern haderő funkcióiról, helyéről és szerepéről;
  • a nemzetközi katonai részvétellel kapcsolatos jogi ismeretekkel, különös tekintettel a fegyelmi és büntetőjogi területekre, a nemzetközi hadijog és a nemzetbiztonság területeire;
  • ismeretekkel az összfegyvernemi harc fogalmáról, céljáról, fajtáiról, főbb jellemzőiről, a harctámogatásról, a harckiszolgáló támogatásról, a haderőnemek, fegyvernemek szervezeti felépítéséről, harceljárásairól, a saját alegységek helyéről, szerepéről az összfegyvernemi harcban;
  • vezetés- és szervezéselméleti, valamint menedzsment ismeretekkel;
  • a feladatok végrehajtásához szükséges informatikai és kommunikációs rendszerek ismeretével, informatikai alkalmazói ismeretekkel;
  • ismerettel a Magyar Honvédség személyi biztosításának formáiról és módszereiről, a humánerőforrás-gazdálkodás, fejlesztés és tervezés adott szintű szabályozásáról és rendjéről;
  • a katonai tereptani, térképészeti, katonaföldrajzi és egyéb geoinformációs ismeretekkel;
  • nemzetbiztonsági és rendvédelmi ismeretekkel.

Legyen képes:

  • a nemzetközi műveletek, illetve harctéri körülmények között együttműködésre, annak megszervezésére és fenntartására a napi munka során;
  • a szakmai feladatainak ellátása során a helyzetnek megfelelő (szükség esetén idegen nyelvű) kommunikációra.

Legyen alkalmas:

  • az előírt szintű idegen nyelvi ismeretének birtokában, nemzetközi együttműködésben feladatok végrehajtására, a vallási, etnikai és kulturális különbségeknek megfelelő toleráns magatartásra;
  • érvényt szerezni a hadviselés nemzetközi egyezményekben rögzített szabályainak.

A tiszt szociális kompetenciái:

Legyen képes:

  • mások beállítódásának és motivációinak megismerésére;
  • mások fejlődési igényének empatikus megértésére és mások képességeinek fejlesztésére;
  • a csoporton belüli csoportjelenségek (érzelmi feszültségek, erőviszonyok, csoportstruktúra, csoportkohézió) észlelésére, a csoporton belüli konfliktus-kezelésére;
  • hatékony módszerek alkalmazására mások meggyőzése, befolyásolása érdekében;
  • problémacentrikus tárgyalási módszer kialakítására;
  • egyének és csoportok motiválására és irányítására;
  • a változás katalizálására, változás kezdeményezésére vagy kezelésére;
  • kapcsolatépítésre, bajtársiasságra;
  • a munkacsoport összhangjának megteremtésére a közös célok elérésére;
  • megfelelő önkontrollra és toleranciára, előítéletektől mentes gondolkodásra és viselkedésre;
  • pszichikai és fizikai stresszel szembeni ellenállóképességre.

A tiszt személyes kompetenciái:

Legyen képes:

  • az előírt szintű idegen szaknyelvi ismeret megszerzésére és alkalmazására;
  • az előírt gépjárművezetői engedély megszerzésére;
  • kiegyensúlyozott és kontrollált érzelmi reakciókra;
  • megfelelő önismeretre, pozitív és negatív tulajdonságainak reális értékelésére;
  • az őszinteségre, önfegyelemre és igazmondásra;
  • a felelősségvállalásra;
  • a változások rugalmas kezelésére;
  • új ötletek és információk iránti nyitottságra és kreativitásra;
  • az egész életen át tartó tanulásra.

Feleljen meg a tervezett beosztásához rendelt nemzetbiztonsági követelményeknek.

A tisztek speciális kompetenciái:

Az alap- és mesterképzési szakok képzési és kimeneti követelményeiről szóló 15/2006. (IV. 3.) OM rendeletben meghatározottakból a katonai vezető, a had- és biztonságtechnikai mérnök, a katonai gazdálkodási tiszttel szembeni követelményekből a szakra vonatkozó átfogó kompetenciákat emelem ki.

1. A katonai vezető alapképzési szak

Szakmai kompetenciák:

A katonai vezető rendelkezzen olyan katonai-, szakmai-, vezetői ismeretekkel melyek birtokában képes a honvédelmi szervek területén alegységeket vezetni, irányítani, az alapfokozat birtokában a szakképzettségének megfelelő beosztást betölteni, továbbá folytatni a képzés második ciklusában (mesterképzésben) a következő vezetői szintre történő felkészülést.

2. A had- és biztonságtechnikai mérnök alapképzési szak

Szakmai kompetenciák:

A had- és biztonságtechnikai mérnökök legyenek alkalmasak a Magyar Honvédség haditechnikai, a védelmi szféra technikai eszközeinek üzemeltetésére, fenntartására, a kapcsolódó új technológiák bevezetésére, alkalmazására, valamint a választott szakiránytól függően alegység-parancsnoki és szaktiszti beosztásokban a béke és békétől eltérő műveletekben a logisztikai és a műszaki támogatás mérnöki feladatainak ellátására, illetve az ezekhez kapcsolódó gyakorlati tevékenységek tervezésére, szervezésére és irányítására.

Legyenek képesek a polgári, katonai vagy nemzetbiztonsági területeken jelentkező komplex biztonságtechnikai (rendészeti, személy- és vagyonvédelmi, információvédelmi, munka- és tűzvédelmi, környezetvédelmi) feladatok megoldására, szervezésére és irányítására, rendszerszemléletű kezelésére, továbbá kellő mélységű elméleti ismeretekkel rendelkezzenek a képzés második ciklusban történő folytatásához.

3. A katonai gazdálkodási alapképzési szak

Szakmai kompetenciák:

A képzés célja olyan közgazdász tisztek képzése, akik a képzés során elsajátított közgazdasági, alkalmazott gazdaságtudományi, módszertani és hadtudományi ismereteik birtokában - a választott szakiránynak megfelelően - a hazai, nemzetközi és szövetségi műveletekben képesek:

  • a különböző gazdasági folyamatok tervezésére, szervezésére, irányítására, elemzésére, értékelésére;
  • a Magyar Honvédség, pénzügyi, számviteli, gazdálkodási, nyilvántartási, elemzési, ellenőrzési feladatainak önálló elvégzésére;
  • továbbá az elsajátított általános és specifikus katonai pénzügyi, gazdálkodási, vezetői ismeretek és gyakorlati készségeik felhasználásával a gazdálkodás és ellátás feladatainak tervezésére, szervezésére, elemzésére és irányítására;
  • a szakalegységek, alárendelt szervezetek alaprendeltetéséből fakadó feladatai végrehajtásának vezetésére a béke- és békétől eltérő időszakban.

Az alapképzéssel (BSc) szemben támasztott általános követelmények az alábbiakban foglalhatók össze:

a) Legyen gyakorlati jellegű.

b) A képzés közvetlenül a csapatok számára történjen.

c) A képzési dokumentumokban a szakbeosztásra történő gyakorlati felkészítés ideje 8-16 hétben kerüljön meghatározásra.

A gyakorlati jellegű képzés garanciája érdekében a szakmai- és a csapatgyakorlatok rendszerében szerepeljen:

a) Alapkiképzés.

b) Szakmai gyakorlat a ZMNE-en.

c) Szakmai gyakorlat a kijelölt katonai szervezetnél.

d) Csapatgyakorlat a kijelölt katonai szervezetnél.

A gyakorlatorientált tisztképzés bevezetésének ütemezése:

a) Átmeneti időszak, a csapatgyakoroltatás rendjének kidolgozása: 2007. 09. 1-jéig.

b) A teljes rendszer kidolgozása: 2008. 02. 1-jéig.

c) A gyakoroltatási rend technikai megvalósítása: 2008. 09. 1-jéig.

A 2004/2005. tanévben kísérleti jelleggel indított tisztképzés (BSc) esetleges módosítására a beválás vizsgálatot követően kerülhet sor:

a) Az államigazgatási eljárást igénylő módosítások tekintetében: az első kibocsátást követő beválás vizsgálat eredményének ismeretében, 2011 után.

b) Az intézmény hatáskörébe tartozó: a tantárgyi programok tartalmát érintően, a megrendelői igény szerint folyamatosan.

Az előzőekben vázolt kompetenciák kialakításához nélkülözhetetlennek látjuk egy olyan rendszer kidolgozását és bevezetését a HM-nél és az MH-nál, amely lehetővé tenné a képző intézmények és a felhasználók, az alakulatok közötti szorosabb munkakapcsolat kialakulását. A megoldást a mentori rendszer bevezetésében látjuk.

A kidolgozásra váró program hozzájárulna:

a) A katonai felső- és közoktatási intézményben tanulmányokat folytató hallgatók gyakorlati képzésének támogatásához.

b) A fiatal pályakezdők első beosztásba helyezésének elősegítéséhez, és felkészülésének támogatásához az általa betöltendő beosztás ellátásához.

A két képzési területen indított alap- és mesterképzési szakok, az előmeneteli, az át- és továbbképző, valamint a speciális tanfolyamok kompetenciáit a HM HVKF és a képzésért felelős, a haderőreform feladatainak tervezését is irányító, végrehajtó szakmai vezetők 2007-ben ismét áttekintették és javaslatot tettek azok módosítására. A módosítás mértéke alapjaiban nem érinti a szakok jogszabályban rögzített képzési és kimeneti követelményeit, a szükséges módosítások Szenátusi jogkörben végrehajthatóak.

A munkában résztvevők köre a garancia arra, hogy a kompetenciák megfogalmazásakor az elsajátítandó ismeretanyag, a kialakítandó készségek és képességek, valamint a végzett tisztek alkalmassága megfeleljen a haderőreform kihívásainak és követelményeinek.

 

« vissza a tartalomhoz