XVII. évfolyam
1. szám
2007. március

Hadtudomány, honvédelem, reform

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából szervezett rendezvénysorozat keretében 2006. november 27-én került sor A tudomány, honvédelem, reform címmel, az MTA IX. Osztály Hadtudományi Bizottsága és köztestületi tagsága II. tudományos konferenciájára. A konferencián több előadás hangzott el, amelyek közül az alábbiakban közreadjuk: dr. Ács Tibor, a Hadtudományi Bizottság elnökének a konferencián elhangzott előadását, amelyben az MTA reformtörekvéseinek sorába helyezve, felvázolja a HB új követelményeknek megfelelő tevékenységét és a hadtudományi kutatás főbb irányait; és dr. Kőszegvári Tibor A hadtudomány mai problémái, területei és új fogalma című előadását; valamint az előadásokban és a vitában elhangzott vélemények alapján a konferencia, a Hadtudományi Bizottság és köztestületének állásfoglalását.

Az MTA Hadtudományi Bizottsága és köztestületi tagsága
II. tudományos konferenciájának állásfoglalása

A Magyar Tudományos Akadémia Hadtudományi Bizottsága és köztestületi tagsága, mint a magyar hadtudomány egyik autonóm köztestülete, a tudományos gondolkodás nyitottságának és szabadságának szellemében, második tudományos konferenciáján, a hagyomány és a megújulás igényét középpontba állítva, kereste működése teljes körű átalakítására a kutatás és a tudományos közélet optimális megoldásait.

A konferencián az előadásokban és a vitában elhangzott vélemények alapján a Hadtudományi Bizottság és köztestületének állásfoglalása:

1. Ösztönzi a hadtudományi műhelyeket és kutatókat, a köztestület minden egyes tagját arra, hogy

a) Átformálódó világunkban és országunkban az MTA reformjának és a honvédelem átalakulásának tükrében új értékek feltárásával segítsék elő az egyetemes és hazai tudomány fejlődését és a Magyar Honvédség szükséges változásait;

b) Felhasználható javaslatokkal aktívabban kapcsolódjanak be az Akadémia reformjába, a testületi mechanizmus, az osztálystruktúra, a bizottsági rendszer, a IX. Osztály és a Hadtudományi Bizottság megújulási folyamatába;

c) Cselekvően vegyenek részt a tudományos értékteremtésben, a Hadtudományi Bizottság és köztestületi tagsága újszerű működése főbb jellemzőinek és korszerűbb szerepkörének kidolgozásában;

d) Elemezzék diszciplínánk ágainak, alágainak fejlődését, a határait feszegető köztes övezet dilemmáit és a tennivalókat;

e) Dolgozzanak ki javaslatokat az erős magyar haderő kialakítása és a katonai felsőoktatás színvonalának fejlesztése érdekében.

2. A hadtudomány fogalmának újszerű definícióját - Kőszegvári Tibor nyá. vezérőrnagy, az MTA doktora javaslatára - az alábbiak szerint határozza meg és ajánlja alkalmazását az oktatásban és a szakirodalomban: "A hadtudomány a nemzetközi és nemzeti biztonságot fenyegető kihívások és veszélyek ellen alkalmazott katonai erők és eszközök sikerét meghatározó elméleti tételek és tapasztalatok összefoglaló ismeretrendszere."

3. Az átalakulások, és a reformfolyamat szükségessé teszi, hogy a Hadtudományi Bizottság rendszeresebben foglaljon állást a hadtudomány körébe tartozó vagy a tudományág szempontjából jelentős tudományos, tudománypolitikai, kutatásszervezési és személyi kérdésekben, és állásfoglalásairól tájékoztassa az illetékes szerveket és a közvéleményt.

4. Javasolja a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Köztársaság Honvédelmi Minisztériuma közötti 1997. május 29-ei együttműködési megállapodás felülvizsgálását. Az elmúlt évtized közismert nagy változásai (önkéntes haderő stb.) szükségessé teszik a helyesbítést, az MTA és a HM a kölcsönös előnyökön nyugvó megújított együttműködési megállapodásának megkötését.

5. Ajánlja, hogy a realitásokat, a piaci viszonyokat is figyelembe véve, határozzák meg a dinamikusan változó biztonságpolitikai környezet feltárásához, a korszerű országvédelem fejlesztéséhez, az erős és jól szervezett, kiemelkedő képességű haderő létrehozásához nélkülözhetetlen tudomány, a hadtudomány ösztönző finanszírozásához szükséges kutatási költségvetést.

6. A Magyar Tudományos Akadémia IX. Gazdaság- és Jogtudományok Osztálya Hadtudományi Bizottsága és köztestületi tagsága sajátos eszközeivel és szerepkörével a jövőben is a kor kihívásaira tudományos válaszokat és felhasználható teljesítményeket adó hadtudományi kutatások pragmatikus hajtóereje kíván maradni.

7. A köztestület felhatalmazza a Hadtudományi Bizottság elnökét, hogy az állásfoglalást annak tartalmi változtatása nélkül véglegesítse, kézjegyével lássa el, és küldje meg: az MTA IX. Gazdasági-és Jogtudományok Osztálya elnökének, a Honvédelmi Minisztérium és a társ-minisztériumok illetékes szerveinek, a hadtudományi kutatóhelyek és a tudományos társaságok vezetőinek, valamint a mérvadó hadtudományi folyóiratok szerkesztőségeinek.

Budapest, 2006. november 27.

Az MTA Hadtudományi Bizottsága
és köztestületi tagsága