XVII. évfolyam
1. szám
2007. március

Az MHTT publikációs lehetőségei az interneten

A Magyar Hadtudományi Társaság egyre nagyobb mértékben igyekszik felhasználni a technika, az információs társadalom nagy vívmányát az elektronikus számítógépek, az Internet által felkínált lehetőségeket. A Társaság Internetes honlapja folyamatosan bővülő tartalommal és formában bemutatja a szervezet működésével, szervezeti életével kapcsolatos kérdéseket; információkat szolgáltat a kutatások eredményeiről, állásáról, a tervezett vagy megtartott rendezvényekről, az elnökség és a bizottságok fontosabb határozatairól, a szakosztályok életéről stb. A honlapról letöltendő információk sorában fontos helye és szerepe van a Társaság fórumának a Hadtudománynak is, amely a kutatók szellemi termékeit adja közre cikkek, tanulmányok formájában.

A szerkesztőbizottság legutóbbi ülésén a honlapról letölthető információk bővítését javasolta, elsősorban olyan tanulmányokkal, cikekkel kapcsolatban, amelyek a szerkesztés eddigi gyakorlata szerint a terjedelmi kötöttségek miatt csak jelentős rövidítéssel kerülhettek közlésre. A nagyobb terjedelmű (20-60 oldal) írások egységének megbontása azonban nem mindig szerencsés, ugyanis igazi értékük akkor marad meg, ha együtt van a szerzők által jól átgondolt és jól felépített mondanivaló. Az ilyen tanulmányoknak is tudományos értékük van, elismert szakemberek (kutatók) állnak mögöttük, tehát megoldást (közlést) várnak és érdemelnek.

Az MHTT elnöksége 2006. május 26-ai ülésén a javaslatot elfogadta, mely határozat szerint az ilyen tanulmányok - természetesen tartalmi és formai szempontból igényesen előkészítve, tudományos igényű írásnak elismerve - a jövőben a nyomtatott formában megjelenő Hadtudománnyal együtt, az adott szám elektronikus mellékleteként jelennek meg az interneten.

A fentieknek megfelelően a folyóirat jelen számában dr. Mező Imre a Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézet munkatársának: Az emberi szükségletekre irányuló lélektani műveletek (PSYOPS) című tanulmányát, és Tomolya János: A "34 napos" izraeli-libanoni háború című cikkének egy rövidített formáját és a folyóirat mellékleteként (Interneten) a teljes változatát. A jövőben amennyiben olvasóink, főleg szerzőink is elfogadják a közlés ilyen formáját, a nagyobb terjedelmű tanulmányokat, az adott számok mellékleteként kezelve csak az Interneten, a Társaság honlapján tesszük hozzáférhetővé.

a Szerk.