Elnöki zárszó

Tisztelt Jelenlévők!

A konferenciánk tipikus volt abból a szempontból, hogy a jelenlévők száma az idő múlásával arányosan csökkent: reggel közel százan regisztráltatták magukat, ebédelni már csak hetvenen mentünk, és mostanra a létszám negyvenre csökkent.

Abból a szempontból is tipikus volt a rendezvény, hogy meg kellett küzdenünk minden konferencia örök dilemmájával: sokan kapjanak szót sokféle témában, vagy egy-két témát bontsunk ki alaposan. Úgy gondolom, hogy többé-kevésbé sikeresen leküzdöttük ezt a dilemmát, a plenáris ülések az alaposabb elemzést szolgálták, a szekcióülések pedig a hozzászólók egész sorának biztosítottak fórumot.

A magunk elé tűzött célt elértük, sokat megtudtunk a NATO előtt álló feladatokról. Megállapítottuk, hogy jelentős változásokkal terhes folyamatként éljük meg a 21. század első évtizedét, a folyamat kellős közepén vagyunk, még nem kristályosodtak ki sem a biztonsági környezet elemei, sem a fenyegetésekre való reagálás célszerű módjai.

Az elmélet és gyakorlat egységét és kölcsönhatását demonstrálta a konferencia: azt a folyamatot, amelyben megtörténik a gyakorlati tapasztalatok tudományos összegzése és elemzése, majd az elméleti következtetések kipróbálása, átültetése a gyakorlatba, úgyszólván „menet közben”. És mindez kiegészül még egy vonatkozással – visszautalva dr. Szabó Miklós rektor úr szavaira – éspedig az új eredmények bekerülésével az oktatás folyamatába.

Ezt a komplex kölcsönhatást hivatott szolgálni az a törekvésünk is, hogy a konferencia szerkesztett anyagát megjelentetjük nyomtatásban. Ily módon minden bizonnyal hosszabb távon is ki fogja fejteni hatását a tanácskozás.

Természetesen van közvetlen haszna is a konferenciának, hiszen jónéhány ötletet kaptunk, jelentős muníciót az elkövetkező szakmai-tudományos konferenciák számára.

Megköszönöm minden együttműködőnek a támogatást. Az egyetemnek azt, hogy helyet biztosított a rendezvény számára, más együttműködőknek a rendelkezésre bocsátott szellemi kapacitást, az ING biztosítónak a hozzájárulást anyagi lehetőségeink kitágításához. Mindannyiunk nevében megköszönöm az előadóknak a színvonalas tájékoztatásokat, a szekcióvezetőknek a szakmai vita levezetését, a szervező bizottság tagjainak a lelkiismeretes munkát.

A konferenciát bezárom, kívánok mindenkinek jó egészséget.

Nagy László

« 2006/4. Tartalom