Gere János

A magyar légierő a Szövetség egységes légvédelmi rendszerében

A konferencia előadói, hozzászólói jól jelzik a már részben be is következett feladatváltozásokat, amelyek az expedíciós jellegű műveletek, missziók előtérbe kerüléséből fakadnak. Nem szabad megfeledkeznünk azonban arról, hogy vannak olyan feladatok melyek korábban is léteztek, jelenleg is kiemelt fontosságúak és előreláthatólag a jövőben is fennmaradnak.

Ilyen például a NATO egységes légvédelmi rendszerében való (NATINADS)1 szerepvállalás, amely napi munkakapcsolatot, együttműködést követel meg egyes NATO vezetési szervekkel, illetve tagországokkal. A Magyar Honvédség 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred 1. Légi Irányító központja 1999. február 12-től, NATO-csatlakozásunk kezdetétől a NATINADS részeként NATO CAOC2 5 alárendeltségében teljesít szolgálatot az azonosított légihelyzetkép előállítása és a légtér-szuverenitást biztosító irányítópont vonatkozásában. Munkájuk többször került ellenőrzésre NATO-bizottságok által. Csak a főbbeket említve, 1999 februárjában a békeműködési képesség, 2005 szeptemberében a békétől eltérő válság- és konfliktus helyzetben történő működési képesség került felmérésre, megfelelő eredménnyel.

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis 2 db. MiG–29 típusú repülőgéppel lát el fegyveres légvédelmi készenléti szolgálatot a nap 24 órájában, ugyancsak a NATINADS részeként.

Nemzeti feladat a felkészítés, kiképzés, legyen szó az 5. cikkely, vagy annak hatálya alá nem tartozó műveletről. Az MH LEP Légi Hadműveleti Központja felel a légierő csapatai kiképzésének felügyeletéért, gyakorlatok, gyakorlások során a parancsnokság többi főnökségéből kiegészítve a műveletek és folyóműveletek tervezéséért vezetéséért. Mind az egységes tervezési és vezetési rendszer (ICC)3, mind pedig az eljárások megegyeznek a NATO-ban alkalmazottal, egészen dokumentum formátum szintig. Úgy érzem ez az alapja a későbbi sikeres együttműködésnek.

Az egységes módszereken eljárásokon túl egyre nagyobb hangsúlyt kap a műveletekben résztvevők kompatibilis, titkosított adatvonal kapcsolata, amely előreláthatólag a Link–16 terminálok, és hálózati tartozékok beszerzésével a jövőben megoldódik.

E néhány szóval arra akartam csupán utalni, hogy a NATO és ez által a tagországok fegyveres erőinek feladatrendszerei változnak ugyan például a terrorizmus előrenyomulásával, de vannak hosszú távon változatlan, ugyanolyan fontossággal bíró feladatok, mind például a tagországok légvédelmének és légtér-szuverenitásának biztosítása, vagy akár a befogadó nemzeti támogatás.


1 NATO Integrated Air Defence System (NATINADS)

2 Combined Air Operation Centre (CAOC) = Többnemzetiségű Légi Hadműveleti Központ

3 Integrated Command and Control (ICC)

« vissza a szöveghez

« 2006/4. Tartalom