Köszöntõ

Tisztelt konferencia, Tisztelt jelenlévõk!

A konferencia szervezõi – a Honvéd Vezérkar, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem és a Magyar Hadtudományi Társaság – nevében köszöntöm rendezvényünk minden résztvevõjét. Köszöntöm a konferencia szakmai támogatóit – a Katonai Felderítõ Hivatal, a Katonai Biztonsági Hivatal, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Biztonságpolitikai Szakkollégium és az Ericsson Részvénytársaság – jelenlévõ képviselõit és köszönöm a rendezvényhez nyújtott támogatásukat.

Köszöntöm a különbözõ tudományos társaságok, kutatóintézetek, oktatási intézmények, parlamenti bizottságok és nem kormányzati szervek megjelent képviselõit, továbbá az attasé testület tagjait. Köszönöm mindannyiuknak, hogy jelenlétükkel megtisztelték rendezvényünket.

A Magyar Hadtudományi Társaság elnökeként tájékoztatni kívánom a konferencia részvevõit, hogy Társaságunk ez évben ünnepli fennállásának 15. évfordulóját. 1990 óta létezünk, és az elmúlt 15 évben mindvégig töretlenül követtük a Társaság alapítóinak szándékát: összefogjuk a hadtudomány iránt érdeklõdõ, a hadtudományt gyarapítani kívánó, fejlõdéséért tenni akaró szakembereket, a hadtudomány mûvelõit; fórumot biztosítunk írásbeli és szóbeli megnyilvánulásaiknak; szervezzük a tudományos élet ezen szakterületét és biztosítjuk kapcsolatát más szakterületekkel, tudományterületekkel.

Immár tizenötödik éve kiadjuk színvonalas tudományos folyóiratunkat, a negyedévenként megjelenõ Hadtudományt. Az eddig megjelent számokban több mint hatszáz cikk, tanulmány, publikáció került közlésre, amelyek felölelték a hadtudomány és a csatlakozó tudományágak szinte teljes spektrumát. Szerzõink száma megközelíti a kétszázat, miközben vannak rendszeresen publikáló kollégáink is.

Ami tudományos tevékenységünk másik fõ területét illeti, csak központi rendezvényekbõl fennállásunk óta közel harmincat szerveztünk, nem beszélve a szakosztályok által tartott többszáz szakmai fórumról. A Társaság által szinte minden évben kiírt pályázati felhívásra összesen több mint száz pályamû érkezett be, köztük igen színvonalas munkák.

Megjegyzem, hogy a Hadtudomány címû folyóirat is fórumot biztosít a fiatal szakértõknek, és pályázati kiírásaink is ösztönözni kívánják a kezdõ kutatókat. Jó együttmûködésünk a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem doktori iskoláival, illetve a Biztonságpolitikai Szakkollégiummal példázza tudatos törekvésünket a fiatalok bevonására, az utánpótlás biztosítására. Jelenleg is jónéhányan itt ülnek közülük sorainkban, a konferencia részvevõi között.

Tevékenységünk átfogja a hadtudomány komplexen értelmezett teljes spektrumát, és a határterületek tudományágainak széles skáláját, amit tükröz szakosztályaink sokszínûsége: a Határõr szakosztálytól, a Mûszaki szakosztályon keresztül, a Vám- és pénzügyõr szakosztályig minden érdeklõdõ megtalálhatja a számára kedvelt és kívánatos szakterületet.

Büszkék vagyunk erre a sokszínûségre. Büszkén valljuk, hogy Társaságunk integráló jellegû. Tudatosan erõsítjük kapcsolatainkat minden hasonló profilú, rendeltetésû, célkítûzésû társasággal, a szintén 15 éve alakult Rendvédelemtörténeti Tudományos Társaságtól a két évvel ezelõtt szervezõdött Rendészettudományi Társaságig, amelyek képviselõit meg is hívtuk rendezvényünkre.

Tisztelt Konferencia!

A Társaság ez évi rendezvényeinek sorából kiemelkedik mai konferenciánk. Már a téma megválasztását is sok tépelõdés elõzte meg, mivel feltétlenül idõszerû, sokak érdeklõdésére számot tartó és sokak fantáziáját megmozgató problémakört szerettünk volna napirendre tûzni. Közismert, mert benne élünk, hogy az utóbbi évek változásai gyökerestül felforgatták a hadviselésrõl korábban alkotott elképzeléseinket. Ezért a katonai erõ újszerû alkalmazásával kapcsolatos elméleti kérdések áttekintése, az új kihívásokból adódó nemzetközi és hazai követelmények, feladatok rendszerezõ igénnyel történõ számbavétele, amelyet mai konferenciánk zászlajára tûztünk, aktuális és fontos célt kitûzõ téma. Tükrözi a témaválasztás sikerét a társszervezõk és fõleg a Vezérkar bekapcsolódása az elõkészítésbe, továbbá a szakmai együttmûködõk széles köre.

Mindezen szervezetek és intézmények nevében sok sikert kívánok a konferenciánknak, hiszen mivel is ünnepelhetnénk méltóbban saját születésnapunkat, meg a Tudomány Ünnepét, mint egy tartalmas, sok új gondolatot érintõ és ébresztõ, eredményes konferenciával.

Mégegyszer eredményes munkát kívánok.

Nagy László
az MHTT elnöke