„A katonai erõ újszerû alkalmazása a 21. század elején” címû tudományos konferencia programja

„A katonai erõ újszerû alkalmazása a 21. század elején„ címmel kerül megrendezésre 2005. november 3-án, Budapesten a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Dísztermében az a tudományos szakmai konferencia, amelyre „A Magyar Tudomány Ünnepe” rendezvénysorozatának egyik kiemelt rendezvényeként, a Magyar Hadtudományi Társaság 2005. évi tudományos munkaterve alapján kerül sor.

A konferencia fõvédnöke Havril András vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar fõnöke.

A konferencia szervezõ bizottsága a rendezvény céljaként a következõ gondolatokat fogalmazta meg: A 21. század hadviselésében a katonai nagyhatalmak egyre többször szembesülnek azzal a ténnyel, hogy az ellenség katonai erejének megsemmisítése nem hozza meg a kívánt eredményt. A háborút könnyebb megnyerni, mint a békét. A jövõben ennek megfelelõen, a gyakorlati tapasztalatokból kiindulva, célszerû új elvek szerint elemezni és értékelni a biztonsági kihívásokat, válságokat, konfliktusokat. A hangsúlyt elsõsorban a katonai képességfejlesztésre kell helyezni, hogy a nemzeti és szövetségi haderõk regionális és globális méretekben a legszélesebb spektrumú és hosszú ideig tartó mûveletek megvívására és biztosítására legyenek képesek. Szövetségi kötelezettségeinket tekintve a Magyar Honvédségnek is fel kell készülni a nemzetközi mûveletekben való aktívabb részvételre. Az új kihívások végrehajtásához szükséges új képességeket a magyar haderõben is létre kell hozni, hiszen csak így tudjuk az ország és a Magyar Honvédség nemzetközi tekintélyét és érdekérvényesítõ képességét javítani.

Mit hoz a jövõ? A rendezvény az elmúlt évek elméleti és gyakorlati tapasztalataiból kiindulva, több aspektusból megvizsgálva áttekintést ad a katonai erõ újszerû alkalmazásának elméletérõl, az új kihívásokból fakadó nemzetközi és hazai követelményekrõl és feladatokról. Betekintést nyújt a katonai erõ újszerû alkalmazásának társadalmi és szociológiai aspektusaiba. Tájékoztatást ad a Magyar Honvédség missziós feladatairól, a szerzett tapasztalatokról, békefenntartási tervekrõl.

A konferencia szakmai támogatói a Magyar Hadtudományi Társaságon mellett még a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a HM Honvéd Vezérkar, a MK Katonai Felderítõ Hivatala, MK Katonai Biztonsági Hivatala, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, továbbá a Biztonságpolitikai Szakkollégium.

A konferencia plenáris ülés formájában kezdõdik, ahol a következõ vitaindító elõadásokra kerül sor:

A magyar katonai erõ újszerû alkalmazása a XXI. század elején
Elõadó:
Havril András vezérezredes,
a HM Honvéd Vezérkar fõnöke

A 21. század fegyveres küzdelmeinek irányai és kihívásai a NATO szemszögébõl
Elõadó:
Martinusz Zoltán
a Külügyminisztérium multilaterális ügyeket felügyelõ helyettes államtitkára

Katonai kihívások a 21. század elején
Elõadó:
Dr. Szenes Zoltán,
a ZMNE KLHTK tudományos fõmunkatársa

A katonai mûveletek jellemzõi napjainkban
Elõadó:
Dr. Deák János nyá. vezérezredes,
a ZMNE KLHTK tudományos fõmunkatársa

A háborúk változásai az elmúlt évszázadokban és ezek néhány tanulsága a történész szemével
Elõadó:
Prof. Dr. Ormos Mária akadémikus

A plenáris ülést követõen három szekcióban folytatódik a konferencia programja. A tervezett szekciók és a felkért levezetõ elnökök a következõk:

 

1. szekció:     Stratégiai kérdések a jövõ hadviselésében
A szekció vezetõje:
Dr. Deák János nyá. vezérezredes;

2. szekció:     Hadmûveleti, harcászati alkalmazások tapasztalatai napjainkban
A szekció vezetõje:
Braun László mk. altábornagy,HM HVK vk. fõnök I. h.

3. szekció:     A katonai erõ új típusú alkalmazásának társadalmi és szociológiai aspektusai
A szekció vezetõje:
Prof. Dr. Szabó János, ZMNE KLHTK HDI ig.

Ezt követõen plenáris ülés formájában folytatódik a rendezvény, amelynek keretében a szekciók vezetõi beszámolnak az elvégzett szakmai munkáról és természetesen kérdésekre, illetve hozzászólásokra van lehetõség.

A felhívás megjelenését követõen lehetõség van arra, hogy a szekciók munkájához elõzetesen elõadásokkal, illetve írásos hozzászólásokkal jelentkezzenek az érdeklõdõk a az alább feltüntetett helyeken.

A konferenciával egyidõben társrendezvényként kiállítás kerül megrendezésre Misszióban voltunk… címmel, az egyetem díszteremének elõterében.

A rendezvényre meghívást kapnak a Magyar Hadtudományi Társasággal együttmûködésben lévõ tanintézetek, intézmények és szervek vezetõi, továbbá a polgári média és a katonai szaksajtó képviselõi.

A konferencia szerkesztett anyaga (elõadások, hozzászólások) önálló tudományos kiadványként megjelenik.

Felvilágosítás a konferenciával kapcsolatban:

Dr. Felházi Sándor mk. alezredes
MHTT elnökhelyettes

Levélcím: Budapest., Pf.: 12. H-1456
Telefon: (36 1) 456-10-84; HM: 41-090, 41-842
Fax. (36 1) 456-10-84; HM: 41-912

Weblap: http://www.zmne.hu/kulso/mhtt/welcom_h.htm

E-mail: felhazi.sandor@zmne.hu