Az MHTT 2005. évi küldöttgyûlésérõl *

A Magyar Hadtudományi Társaság 2005. április 1-jén megtartotta beszámoló küldöttgyûlését a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen. A küldöttgyûlésre meghívót kaptak a szakosztályok által delegált küldöttek, az elnökség, a felügyelõ- és az etikai bizottságok tagjai, összesen: 134 fõ. A Társaság tagjai, valamint a társszervek részérõl tanácskozási joggal részt vett további 21 fõ.

A küldöttgyûlést dr. Nagy László, a Társaság elnöke nyitotta meg, majd a küldöttek megválasztották a levezetõ elnököt, dr. Padányi Józsefet , a jegyzõkönyv vezetõjét és a hitelesítõket, továbbá elfogadták az elnökség által javasolt napirendet.

Az MHTT és szakosztályai 2004. évben végzett tevékenységérõl készült írásos anyagokat, a beszámolót, a 2005. évi munkatervet (a mellékleteket: kimutatást a taglétszámról, a közhasznúsági jelentést) a küldöttek, a szakosztályok elnökei és a szakosztályon kívüli tagok, közel 200 fõ kapta meg.

A beszámolóhoz dr. Nagy László, a társaság elnöke fûzött szóbeli kiegészítést. Többek között elmondotta, hogy az MHTT egy évvel ezelõtt – 2004. április 2-án – választott vezetése arra törekedett, hogy áttekintõ képet adjon az éves munkáról. A szervezeti élet fõbb jellemzõirõl szólva hangsúlyozta: a nehéz körülmény ellenére a Társaság teljesítette legfõbb feladatát, szervezett keretet biztosított, fórumot adott a hadtudomány iránt elkötelezett idõsebb és fiatalabb generációknak.

A felügyelõ bizottság megalapításáról dr. Gruber Nándor, az etikai bizottság munkájáról dr. Pirityi Sándor a bizottságok elnökei tettek jelentést, hangsúlyozva a Társaság szabályokat és normákat betartó szervezett mûködését.

A küldöttgyûlésre beterjesztett írásos anyagokhoz és az azokhoz fûzött szóbeli kiegészítésekhez hozzászóltak: Dr. Hautzinger Gyula, Csáki Imre, dr. Pataky Iván, Farkasné dr. Zádeczky Ibolya, dr. Ács Tibor, dr. Parádi József (a Szemere Bertalan Magyar Rendvédelem-történeti Tudományos Társaság elnöke), dr. Szenes Zoltán, dr. Gruber Nándor, dr. Nagy György, dr. Opál Sándor és dr. Bognár Károly.

A hozzászólásokban felmerült kérdések: a tagsági, társasági fegyelem, a tagdíjbefizetések kérdése, a tagdíj emelésének lehetõsége; a társaság anyagi helyzete, gazdálkodása, új források felkutatásának igénye; a szakosztályok és más tudományos mûhelyek közötti együttmûködés erõsítése, a tervek, feladatok egyeztetése.

Ács Tibor és Szenes Zoltán hangsúlyozta: az új követelményekhez való igazodás, a megújulás szükségességét, a Társaság ismertségének, ismertté válásának fontosságát, PR munkájának erõsítését, szolgáltató jellegének a kiterjesztését.

A hozzászólók felvetéseire adott elnöki válaszok után a küldöttgyûlés elfogadta: az MHTT 2004. évi tevékenységérõl szóló beszámolót, a felügyelõ és etikai bizottság elnökeinek jelentését, a szóbeli kiegészítéseket és a hozzászólásokra adott válaszokat, továbbá a közhasznúsági jelentést és az Alapszabály módosítására vonatkozó javaslatokat.

A küldöttgyûlés határozatait és a Társaság 2004. évrõl szóló közhasznúsági jelentését a következõkben közöljük.

*

Az MHTT 2004. évben végzett tevékenységérõl szóló beszámoló, a Társaság 2005. évi munkaterve és a küldöttgyûlésrõl készített részletes jegyzõkönyv elõzetesen egyeztetett idõpontban a titkárságon megtekinthetõ.