HADTUDOMÁNY IX. évfolyam, 3-4. szám

BIZTONSÁGPOLITIKA


Matus János

A stratégiai felülvizsgálatokról a demokratikus országokban

A nemzetközi helyzet változása, a biztonság összetevőinek gyengülése, a védelemirendszer átszervezésének igénye, vagy olyan fegyverrendszerek bevezetése esetén, amelyek a hadügy szinte minden területére kihatnak és a változást sürgetik, továbbá rendszerváltás, szövetségi rendszerhez való csatlakozás esetén sor kerülhet stratégiai felülvizsgálatokra. A szerző Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Franciaország és Németország példáit villantja fel: mikor, milyen területeken történt stratégiai kihatású változás, beleértve a humánerőforrást és az oktatást is, majd utal a hazai katonai oktatás és képzés továbbfejlesztésének igényére.

Az államok időről időre felülvizsgálják fegyveres erőik állapotát, hogy meggyőződjenek alkalmasságukról a védelmi feladatok ellátására, s döntenek olyan nagy horderejű kérdésekben, mint az egész védelmi rendszer átszervezése, új fegyverrendszerek bevezetése, a haderő struktúrájának átalakítása vagy nagyságrendjének lényeges megváltoztatása. A döntés előtt számos tényezőt mérlegelnek, amelyeknek hatása lehet a fegyveres erők jövőbeni feladataira.

Az egyik legfontosabb tényező a stratégiai felülvizsgálatok során az adott nemzetközi helyzetben meglévő veszélyek és fenyegetések elemzése, továbbá a fenyegetések várható átalakulása a belátható jövőben. A katonai döntések esetében célszerű legalább 10-15 évre előre tekinteni - a stratégiát felülvizsgálni -, mivel a fegyverkezési programok végrehajtása, különösen új és bonyolult fegyverrendszerek bevezetése hosszú éveket vesz igénybe.

A másik alapvető tényező a fegyveres erők helyzetének áttekintése során az ország gazdasági helyzetének és a védelemre felhasználható forrásoknak a számításba vétele. Ha zsugorodnak az erőforrások, az államok kénytelenek mérsékelni védelmi erőfeszítéseket. Csökkennek a védelmi kiadások akkor is, ha csökkennek a veszélyek és a fenyegetések. A nemzetközi helyzet és a gazdasági lehetőségek mellett természetesen számos egyéb tényező hat még a stratégiai felülvizsgálat folyamatára.

A nyugati stratégiai felülvizsgálatok néhány tanulsága

David Greenwood brit szakértő Nagy-Britannia stratégiai felülvizsgálatait áttekintő tanulmányában az alábbi okokkal hozza összefüggésbe a hatvanas évek eleje óta lefolytatott vizsgálatokat. 1964-ben a strukturális reform keretében egyesítették a haderőnemi minisztériumokat a védelmi minisztériummal, így jött létre az integrált minisztérium.[1] Ezzel egy időben áttekintették az észak-atlanti térség és az Európa védelmével kapcsolatos erőfeszítéseket. 1974-75-ben a stratégiai felülvizsgálat célja a NATO déli szárnya védelmének megerősítéséhez szükséges brit hozzájárulás mértékének meghatározása volt. Az 1981-es felülvizsgálat a hadiflotta csökkentéséhez vezetett. 1991-ben a közép- és a kelet-európai változások indokolták a védelem ismételt napirendre tűzését. A legutóbbi brit felülvizsgálat 1998 nyarán fejeződött be, amely a fegyveres erők erőteljes minőségi javítását tűzte ki célul, különleges figyelmet szentelve a humánerőforrásokra, a kiképzés és az oktatás színvonalának emelésére.

Az Egyesült Államokban az 1984-86-ban végrehajtott felülvizsgálat komplexitása, sokoldalúsága miatt érdemel figyelmet.[2] Ez a felülvizsgálat egy új törvény, a Goldwater-Nichols-törvény elfogadásával ért véget. Az áttekintés három évig tartott és egy volt védelmi miniszterhelyettes, későbbi üzletember irányította. A szenátus Fegyveres Erők Bizottsága számos szakértőt hallgatott meg, akik történelmi példák segítségével sokoldalúan elemezték a védelmi szervezetek sajátosságait. Külön szakértői anyag tárgyalta a civil-katonai kapcsolatok történetét az Egyesült Államokban a függetlenségi háború után.[3] Részletes elemzés készült a vezérkar mint katonai intézmény kialakulásáról, fejlődéséről és a hadseregekben játszott szerepéről. Vizsgálat tárgyává tették a porosz-német vezérkar jellegzetességeit és szerepét a militarizmus kialakulásában. A szakértői elemzés kimutatta, hogy az amerikai törvényhozás a történelem során mindig fenntartásokkal viszonyult a porosz típusú vezérkarokhoz és megakadályozta hozzájuk hasonló amerikai katonai szervezetek létrehozását.[4]

Külön tanulmány elemezte a védelmi minisztérium civil struktúrájának kialakulását és fejlődését 1921 és 1984 között. Bemutatta a végrehajtott stratégiai felülvizsgálatok eredményeként létrejött szervezeti változások lényegét.[5] A szakértői anyagok bemutatták az amerikai fegyveres erők parancsnoki láncolatának kialakulását, az elnök, a védelmi miniszter és a Vezérkari Főnökök Egyesített Bizottsága elnökének szerepét és felelősségét ebben a láncolatban.[6] A szenátus Fegyveres Erők Bizottsága részletesen foglalkozott a tervezés, a programozás és a költségvetés (PPBS) rendszerével, amelyet a 60-as évek első felében vezettek be az amerikai védelmi tervezésben.[7] A vizsgálatokról készült jelentés megállapította, hogy a védelmi bürokrácia jelentős része hosszú időn keresztül akadályozta a szükséges változások megtételét. A történelmi tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a katonai szervezetek hajlamosak a status quo megőrzésére, ezért ellenállnak a változtatásoknak. A szervezeti merevség nehezíti a hiányosságok feltárását és az elkövetett hibák korrekcióját. Számos területen nem határozták meg pontosan az egyes szervezeti elemek feladatait, ezért párhuzamosságok alakultak ki, amelyek rontották az egész szervezet hatékonyságát. A vizsgálat egyik következtetése szerint nem lehet jól teljesítő alkalmazottakkal ellensúlyozni a rosszul felépített és tévesen megszervezett intézmény gyenge teljesítményét. Az intézmény szervezetébe be kell építeni azt a visszajelző mechanizmust, amely időben felhívja a figyelmet az elkövetett hibákra, és lehetővé teszi azok kijavítását.

A jelentés megállapította, hogy a hosszú távú célokat nem elég világosan és pontosan fogalmazták meg. Felhívta a Pentagon figyelmét a gondosan megtervezett, interaktív stratégiai tervezőfolyamat létrehozásának fontosságára. A törvényhozás a védelmi szektor számára fontos feladataként jelölte meg a pontos, egyértelmű és világos politikai irányvonal meghatározását. Ugyanakkor felhívta a figyelmet a védelmi döntéshozatal mikrofolyamataiba beavatkozás felesleges és káros mivoltára.[8] Végezetül a szenátus Fegyveres Erők Bizottsága megállapította, hogy a Pentagon átszervezése csak akkor lesz sikeres, ha a törvényhozás felügyeleti tevékenységében is változások következnek be.[9]

Figyelemreméltó kezdeményezést tett Franciaország és Németország a kilencvenes évek első felében megkezdett katonai reformok területén. Mindkét ország számára közös kiindulópont volt a két Németország egyesítése, amelynek eltérő hatásai voltak ugyan a két országban, de ez a történelmi esemény a biztonságról és a katonai erőről való közös gondolkodásra késztette a két kormányt. Első lépésként megállapodtak, hogy együttműködnek a “fehér könyvek” megírásában és közösen elemeznek egyes biztonságpolitikai problémákat. Ez a folyamat 1994 februárjában indult és még ugyanabban az évben mindkét országban megjelent a kormány biztonság- és védelempolitikáját ismertető Fehér könyv számos közös elemmel.

Franciaországban az elnök kezdeményezésére 1995 júliusában a kormány vitát kezdeményezett a francia védelmi rendszer helyzetéről és a reform lehetséges irányairól. Ennek keretében a védelmi miniszter irányításával létrehozták a stratégiai bizottságot, amely az alábbi öt témában készített javaslatokat a nemzetgyűlés védelmi bizottsága számára:

1995. szeptember és 1996. február között lezajlottak a parlamenti viták, amelyek alapján 1996. február 22-én az elnök ismertette a reformokra vonatkozó valamennyi alternatív elképzelést. A francia alkotmány előírásaival összhangban az elnök döntött a reform fő irányairól, amelynek alapján a kormány a fegyveres erőkkel együttműködve megkezdte a konkrét tervek kidolgozását. A tervezés alapvetően két irányba indult el. Az egyik irány a fegyveres erők eszközeinek a fejlesztésével függött össze és az erre vonatkozó programköltségvetést 6 éves időszakra (1997-2002) készítették el. A tervezés másik iránya, a francia fegyveres erők új stílusának kialakítására, egy 15-20 éves időszakot figyelembe véve kezdődött meg. Ezt a tervezőmunkát az a döntés határozta meg, amelynek értelmében a 2015-ig terjedő időszakban megszűnik a kötelező katonai szolgálat és létrejön a hivatásos fegyveres erő.[10]

Németországban is napirendre került a hivatásos hadsereg létrehozása ott, azonban ez nagyobb vitákat váltott ki és nem sikerült elindítani a folyamatot, mint Franciaországban. A belpolitikai viták azonban Németországban is a profi hadsereg létrehozásának irányába mutatnak. A német-francia együttműködés a biztonságpolitikai gondolkodás mellett kiterjedt a közös katonai erők létrehozására is, amelyhez ma már más államok is csatlakoztak.

A humánerőforrások és az oktatás

Az 1998 júliusában a brit stratégia védelmi áttekintésről a parlament elé beterjesztett jelentés a személyzeti munkával kapcsolatban az alábbi megállapítást tartalmazta: “A korábbi védelmi áttekintések a stratégiára és a fegyverzetekre koncentráltak és nem fordítottak elégséges figyelmet a humánerőforrásokra. Ez a legutóbbi áttekintés az emberi tényezőt a középpontba helyezi. Jelenlegi kezdeményezéseink az aktuális problémák megoldására irányulnak - bár gyors megoldás nem lehetséges. Ugyanakkor részei egy hosszú távú stratégiának, amely lehetővé teszi magasan képzett katonák és civilek alkalmazását, és biztos jövőt nyújt számukra a védelem területén.”[11]

A katonai képzéssel foglalkozó szakirodalom az utóbbi időben nagy figyelmet szentel a katonai vezetőképzésnek. A szerzők hangsúlyozzák a többnemzetiségű, összhaderőnemi kötelékek kereteiben folytatott hadműveletek folytatására való képességek fontosságát. Ezentúl a fegyveres erők tagjainak egyre inkább alkalmassá kell válniuk együttműködésre a kormányzati szervekkel, a civil társadalmi csoportokkal és a nemzetközi intézményekkel. Az új követelmények miatt a hagyományos katonai oktatás tematikái civil tudományos ismeretekkel bővülnek ki. A biztonságpolitika és nemzetbiztonsági stratégia oktatása a katonai oktatási intézmények tematikáinak szerves részévé vált.[12]

Az amerikai és a német oktatási rendszerben kiemelt helyen szerepel a katonák és a civil szakértők közös képzése. A washingtoni Nemzetvédelmi Egyetemen ugyanazon továbbképző kurzusokon tanulnak magasabb beosztásokba kerülő tisztek, diplomaták, pénzügyi szakemberek, titkosszolgálatok munkatársai, újságírók és üzletemberek. A továbbképzésnek nemcsak az a lényege, hogy közös tananyag elsajátításával készülnek szakmai feladataik színvonalasabb ellátására, hanem az is, hogy egymás gondolkodását jobban megismerjék, jó személyes kapcsolatokat alakítsanak ki, és ezzel elősegítsék a kormányhivatalok szorosabb, intézményesített együttműködését is. A közös tananyagok gerincét a nemzetközi biztonsági ügyek, a nemzeti stratégia tervezése, a jog, a nemzetközi gazdasági ismeretek alkotják. Az amerikai Nemzetvédelmi Egyetemhez hasonló szerepet tölt be a Német Szövetségi Biztonságpolitikai Akadémia, amely szintén civil szakértők és katonatisztek számára szervez továbbképző tanfolyamokat.

A civil katonai kapcsolatokról és a fegyveres erők demokratikus civil ellenőrzéséről folytatott vita - amely folyamatosan a stratégiai felülvizsgálatok napirendjén szerepel - érinti a katonai oktatást is. Egyes szerzők a hagyományos katonai értékeket fenyegető tényezőként fogják fel a civil értékek bevitelét a katonai oktatásba. [13] Úgy vélekednek, hogy a civil társadalomtól való bizonyos fokú elkülönültséget, a hagyományos katonai értékeket és a professzionális etoszt meg kell őrizni annak érdekében, hogy a fegyveres erők képesek legyenek feladataik hatékony teljesítésére.

Az elkülönülést hangsúlyozó vélemények azonban kívül esnek azon a fő tendencián, amely a jövő biztonsági kihívásainak hatékony kezelésében a szorosabb civil-katonai együttműködést hangsúlyozza. A civil-katonai kapcsolatok és a közös értékrend növekvő fontosságát támasztják alá azok a nemzetközi akciók, amelyek az ENSZ és a NATO együttműködésével szerveződtek a nemzetközi konfliktusok és válságok kezelése céljából.

A magyar katonai oktatás és képzés továbbfejlesztése

A magyar katonai oktatási rendszert a hosszú távon érvényesülő nemzetközi folyamatokkal összhangban célszerű átalakítani. Ez lehetséges a nemzeti hagyományok megőrzése mellett is. Legnagyobb hadtudósaink a nemzetközi kapcsolatok irányába való nyitottság tekintetében példát mutatnak. A globalizáció és az integráció korában a világra való nyitottság még fontosabbá vált.

A civil-katonai együttműködés szerepe a katonai feladatok megoldásában a belátható jövőben növekedni fog. Ezért szükség van egy olyan felsőoktatási intézményre, amelyben civilek és katonák interaktív módon sajátítják el a nemzetközi politikával, a biztonságpolitikával, a nemzetközi gazdasági együttműködéssel, a stratégiával, a joggal, a védelmi tervezéssel és a modern közigazgatással kapcsolatos ismereteket. A fenti ismeretanyag a honvédelmi szektoron túl a nemzetbiztonság, a határőrség, a közbiztonság és a rendvédelem számára is alkalmas képzési lehetőségeket biztosít.

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem célszerű átszervezéssel alkalmassá tehető a komplex módon értelmezett biztonság területén feladatokkal bíró kormányszervek számára történő szakemberképzésre. A hazai oktatási intézmények között a ZMNE-nek egyedülálló lehetősége van a katonai biztonsággal összefüggő ismeretanyag oktatására, amely továbbra is fontos részét képezi az átfogóan értelmezett biztonságnak.

Az egyetemi szintű továbbképzés előtt a tiszteknek alapvető katonai szakmai képzésben kell részt venniük, amely a katonai vezetés igényei szerint strukturálódhat. Ebben a szakaszban a fegyveres küzdelem megvívásához szükséges katonai ismeretek elsajátításán van a hangsúly. A hagyományos ismeretanyagok azonban fokozatosan kibővülnek a fegyveres erők előtt álló újszerű feladatokkal. Ezért a válságkezelés, a konfliktusok kezelése, a béketeremtés és a felkészítés a nemzetközi katonai akciókban való részvételre egyre fontosabb részévé válik a katonai alapképzésnek. Az oktatás és a képzés ezen szakaszában a szakmai ismeretek elsajátítása mellett a katonai nevelés, a hagyományos katonai értékek megismerése és elfogadása a döntő. Itt alakul ki a tisztek szakmai önazonosság-tudata. Az egyetemi szintű továbbképzésbe azok a tisztek kerülnének be, akik megfelelő intellektuális képességekről tettek tanúbizonyságot, és a csapatszolgálat során a gyakorlati munkában is bizonyították képességeiket és rátermettségüket. A tisztek előléptetésének feltétele lenne mind a gyakorlati rátermettség, mind az elméleti felkészültség. Az egyetemi szintű képzés rendszerében foglalna helyet a vezérkari továbbképzés is. A vezérkari továbbképzés tematikáját a vezérkar igényei szerint az oktatásban érintett tanszékek dolgoznák ki.

Az egyetemi szintű képzés fontos célja lenne a katonai értékek és ismeretek kibővítése a civil társadalom értékeivel és a civil tudományok ismeretanyagaival.

 

JEGYZETEK

  1. The Defense Policies of Nations Edited by Douglas J. Murray, Paul R. Viotti; John Hopkins University Press, Baltimore 1994, 278-304. oldal.

  2. Ugyanott: 19-56. oldal.

  3. Defense Organization: The Need for Change Staff Report to the  Committee on Armed Services United States US.; Government Printing Office, Washington 1985, 25-45. oldal.

  4. Ugyanott: 244-270. oldal.

  5. Ugyanott: 49-71. oldal.

  6. Ugyanott: 371-377. oldal.

  7. Ugyanott: 483-528. oldal.

  8. Ugyanott: 11-24. oldal.

  9. Ugyanott: 611. oldal.

  10. 1997-2015. A New Defense; An Information Kit. Ministry of Defense of France, Paris 1996.

  11. The Strategic Defence Review Presented to the Parliament by the Secretary of State for Defence by Command of Her Majestry Stationery Office Limited, London 19998, 36. oldal.

  12. Col. Jon H. Moilanen: Building 21th Century Leaders; Military Review December 1998 - Februar 1999, 58-66. oldal.

  13. Gerald Frost: The Folly of Imposing a Liberal Vision on a Necessarily Illiberal Society RUSI; Journal, June 1999, 93-96. oldal.