VIII. évfolyam

4. szám

1998. december


Simon Ákos-Grósz Zoltán-Cziva Oszkár

A vegyivédelmi támogatásról

A cikk szerzői megpróbálnak választ adni a vegyivédelmi támogatás fogalmára és lehetséges feladataira. A hadtudomány egyik fontos teendője a NATO-ban alkalmazott fogalmak - köztük a fegyveres küzdelem és a békeműveletek támogatásával kapcsolatos alapfogalmak - értelmezése. Írásukban elemzik a vegyivédelmi biztosítás eddig használt fogalmának és tartalmának viszonyát az új fogalomhoz, a vegyivédelmi támogatáshoz. Értelmezik a vegyivédelmi támogatás feladatait.

 

A Magyar Köztársaság, így a Magyar Honvédség közelgő NATO-csatlakozása, valamint a külföldi szakirodalmak tanulmányozása és a különböző tapasztalatcseréken elhangzott vélemények alapján egyértelműnek tűnik, hogy a közeljövőben felül kell vizsgálni a Varsói Szerződésben meghonosodott fogalmakat, NATO-kompatíbilissá kell azokat tenni. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen és a haderőnemi vezérkaroknál megkezdődött a NATO-ban elfogadott és használatos elnevezés: a fegyveres küzdelem megvívását, a nem háborús műveletek végrehajtását elő~segítő támogatási fajták, közöttük a vegyivédelmi támogatás fogalmának, tartalmi elemeinek vizsgálata és ezek adaptálási lehetőségeinek kutatása. Az új - biztosításból támogatást kifejező - jelentéstartalmat nyert fogalom értelmezéséhez, vizsgálatához röviden áttekintjük a korábban és még ma is használt vegyivédelmi biztosítás tartalmát.

A vegyivédelmi biztosítás fogalma és feladatai

A vegyivédelem kifejezés a második világháború után vált elfogadottá. Az első világháború idején és a két világháború között a gázvédelmi szolgálat feladata a gázvédelem volt. A vegyiszolgálat és a hozzákötött fogalom a vegyibiztosítás szorosan kapcsolódott a volt Szovjetunió hadserege, illetve a Varsói Szerződés hadseregei által elfogadott terminológiához. Ugyanakkor a hetvenes évek közepéig még mindig keveredtek a fogalmak. Ezt bizonyítja az egyes kiadványok neve is, pl. Csapat-atomvédelmi utasítás stb. Tehát keveredett a vegyivédelem, az atomvédelem, az ABV védelem stb. 1975-től a 90-es évekig rendszeresen használt, a pontos tartalmat kifejező fogalom volt: a vegyiszolgálat, a vegyibiztosítás és a vegyivédelem.

A vegyivédelemhez kapcsolódó vegyibiztosítás pontosítani kívánta a szolgálathoz kapcsolódó feladatokat és eleget kívánt tenni az érvényben lévő harcszabályzat által meghatározott hadműveleti, illetve harcbiztosítási feladatoknak.

A rendszerváltás után a Magyar Honvédségben 1993-ban honosodott meg hivatalosan a vegyivédelmi biztosítás kifejezés, amely formailag - a szó, a kifejezés alakjában - megtartotta ugyan a szovjet szakirodalomban és minden bizonnyal a szolgálat életében is formáját, tartalma azonban már változott.

A fogalom jelenleg is érvényben van. A ma használatos VV/1 szakutasítás a következőképpen fogalmaz:

A vegyivédelmi biztosítás: a hadműveleti, a harc-, a menet-, a szállítás- és a nyugvásbiztosítás egyik fajtája; a mérgező anyagok, a radioaktív sugárzások és a tüzek elleni védelem azon feladatainak összessége, amelyeket a csapatoknak a harc-, a menet-, a szállítás- és a nyugvásbiztosítás során kell megvalósítani.”

Ugyanezen szabályzat a vegyivédelmi biztosítás feladatait így rögzíti:

a) a várható és valóságos vegyi-, sugár- és tűzhelyzet felmérése;

b) a csapatok, objektumok, haditechnikai eszközök és anyagi készletek vegyi és sugárszennyezésének, valamint a tüzek keletkezésének és terjedési lehetőségeinek megelőzése;

c) a személyi állomány közvetlen védelme a vegyi- és sugárszennyezéstől, a radioaktív sugárzástól és az égési sérülésektől;

d) a bekövetkezett vegyi-sugár szennyezés, illetve tüzek megszüntetése, valamint károsító hatásaik csökkentése.

Gondosan tanulmányozva a fogalmat és az abból adódó teendőket megállapítható, hogy a fenti feladatok lefedik az érvényben lévő szabályzatokban megfogalmazott hadműveleti és harcbiztosítással, a vegyivédelmi biztosítással, valamint a tömegpusztító fegyverek elleni védelemmel foglalkozó részeket, de nem tükrözik pontosan a vegyivédelmi szolgálat jelenlegi és jövőbeni szerteágazó feladatait.

Gondoljunk csak arra, hogy a vegyivédelmi szolgálat jelenlegi feladatát képezi a lángszórók alkalmazása és a tűzzárak telepítése, valamint a ködösítésben való részvétel is. Nem tükrözi a vegyivédelmi anyagokkal való ellátást és a vegyivédelmi eszközök technikai kiszolgálását sem, nem is beszélve a környezetvédelem feladatairól.

Mindezeket bonyolítja, hogy a NATO-országok hadseregeiben ABC védelem, illetve NBC védelem, támogatás megfogalmazást használnak a vegyivédelmi szolgálatok. Az elmondottak alapján nyilvánvalónak tűnik a fogalom és az abból fakadó feladatok felülvizsgálása, mind a NATO-követelmények, mind a hazai hagyományok, sajátosságok figyelembevételével.

A felmerülő kérdések az alábbi gondolatok köré csoportosíthatók:

  • milyen elemeket kell kötelezően átvenni és beépíteni a NATO-csatlakozás érdekében;
  • mit célszerű a kötelezőek mellett még átvenni és mi maradjon az eddig bevált elvekből és feladatokból;
  • kiterjeszthetőek-e a vegyivédelmi feladatok a békeműveletekre.

 

A vegyivédelmi támogatási formák értelmezése

A fogalom megértéséhez abból kell kiindulni, hogy a NATO-ban a fegyveres küzdelem oldaláról tekintve markánsan elkülönített a küzdelem, a küzdelem támogatása, valamint a küzdelem szolgáltató támogatása. A vegyivédelmi támogatás kifejezést ebből a NATO-ban általánosan elfogadott támogatás fogalomból és azok fajtacsoportjaiból lehet meghatározni és értelmezni. Ehhez szükséges ismernünk a támogatás általános értelmezését a NATO-ban: a támogatás az a folyamat, amelynek időtartama alatt a támogató erő eszközeivel, képességeivel, ráhatásaival védi, kiegészíti, segíti és megóvja a támogatott erőt.

A támogatás fajtái harcászati szinten az összfegyvernemi együttműködés, hadműveleti szinten pedig a haderőnemi együttműködés részeként kerülnek megvalósításra.

A hadászati, hadműveleti és harcászati támogatás fajtáit a következőkben határozzák meg: felderítés, elektronikai felderítés, elektronikai hadviselés, informatikai támogatás, katonaföldrajzi támogatás, térképészeti támogatás, álcázás, műszaki támogatás, vegyivédelmi támogatás, kommunikációs rendszer szervezése (híradás), hadszíntér előkészítése, légvédelem, tűztámogatás.

Ebből a felsorolásból látható a vegyivédelmi támogatás helye a támogatás általános rendszerében. A NATO-elvek alapján a vezérkarok, a csapatok és törzseik tevékenységének segítésére, kiegészítésére szervezhető támogatási formák és fajták az alábbiak lehetnek:

  • vezetéstámogatás: katonaföldrajz, katonai térképészet, felderítés, kommunikációs rendszerszervezés, katonai informatika;
  • tűz- és manővertámogatás: tüzérségi támogatás, légi támogatás, elektronikai hadviselés, műszaki támogatás, vegyivédelmi támogatás;
  • megóvástámogatás: álcázás, légvédelem, vegyivédelmi támogatás, vezetési objektumok, terepszakaszok, állások, körletek berendezése, fenntartása: műszaki, híradó, vegyivédelmi, elektronikai hadviselési, informatikai szakértők differenciált alkalmazásával, támogatási feladatkomplexumként.

Bármelyik támogatási formánál jellemző a terephez való kötöttség, a terep berendezése az alkalmazási formának megfelelő haditechnikával, harcanyaggal és eszközzel.

Az előzőekhez hasonlóan mindezekből következtetni lehet a vegyivédelmi támogatás fajtacsoportjaira, illetve fajtáira. Az is világosan kitűnik, hogy a vegyivédelmi támogatás fajtáinak feladatait a fegyveres küzdelem szintjéhez - hadászati, hadműveleti és harcászati - igazodva, azok sajátosságainak figyelembevételével kell végrehajtani.

A vegyivédelmi támogatásnak tehát elsősorban a tűz- és manővertámogatás, valamint a megóvástámogatás területén van szerepe. A különböző szakirodalmakban a tűz- és manővertámogatások sorában szerepel ugyan a vegyivédelmi támogatás, annak részletes kifejtésére azonban nem kerül sor. A továbbiakban a többiek analógiájára, az általunk meghatározottak kerülnek kifejtésre, elsősorban vita alapjául.

a.) A tűz- és manővertámogatáson belül a vegyivédelmi támogatás célja:

  • az összfegyvernemi együttműködés részeként megteremteni a csapatok számára szükséges vegyivédelmi feltételeket a különböző harcfeladatok és a hozzájuk csatlakozó manőverek sikeres végrehajtásához;
  • fokozni a csapatok és objektumok védettségét a tömegpusztító és gyújtófegyverek, valamint a mérgező és radioaktív anyagok ellen;
  • veszteséget okozni az ellenségnek és akadályozni a tevékenységét a lángszórók, valamint a tűzzárak hatékony alkalmazásával;
  • hozzájárulni a csapatok védelméhez és az ellenség megtévesztéséhez a ködösítő anyagok alkalmazásával.

A támogatás szintjei szerint jelentkező feladatok:

Hadászati: A hadszíntér-előkészítés számára a hadászati védelem esetére komplex vegyivédelmi támogatás tervezése hadműveleti, valamint harcászati feladatok végrehajtására. Szervezetekkel, szakfelszereléssel és a vegyiszolgálat hatáskörébe tartozó szakanyaggal való ellátás megtervezése és végrehajtása.

Hadműveleti: Vegyivédelmi rendszabályok foganatosítása nukleáris balesetek és vegyipari katasztrófák következményeinek felszámolására. A hadműveleti védelem szilárdságát és aktivitását növelő és az életképesség megőrzését lehetővé tevő vegyivédelmi szakfeladatok és rendszabályok tervezése és végrehajtása.

Harcászati: A lángszórók és tűzzárak alkalmazásának harcászati tervezése, szervezése és végrehajtása. Ködösítési feladatokban való részvétel az ellenség megtévesztése érdekében.

b.) A megóvástámogatás terén a vegyivédelmi támogatás célja: szintekre felbontva elősegíteni a csapatok és az anyagi javak megóvását a vegyi-sugár szennyezés, a radioaktív sugárzás és a tüzek káros hatásától.

Hadászati: A vegyivédelmi támogatás előkészítésének és végrehajtásának követelményeit meghatározó szabályozók és normatívák kidolgozása, valamint ezek megszervezése.

A veszélyeztető tényezők bármelyikének lehető legkorábbi felderítését biztosító monitoringrendszer működtetése, részletes meteorológiai tájékoztatással. A várható veszélyeztetettség jellegének megfelelő speciális vegyivédelmi eszközök és anyagok biztosítása.

Hadműveleti: A csapatok, törzsek előkészítése konkrét vegyi-, sugár- és tűzhelyzetnek megfelelő feladatokra. A csapatok manővereiben, együttműködésében való részvétel a várható szennyezés és tüzek figyelembevételével. A hadműveleti területnek a csapatok védettségét fokozó, illetve az erők és eszközök kivonását elősegítő speciális vegyivédelmi berendezése. A ködálcázás tervezésében és végrehajtásában való részvétel.

Harcászati: Vegyivédelmi és nem specifikus biológiai felderítés. Az egyéni és a kollektív védőeszközök időbeni és szakszerű alkalmazása, a vegyi-sugár szennyezés megszüntetése, tüzek oltása, illetve károsító hatásaik csökkentése.

c.) Mindezek mellett a NATO-szakirodalom külön foglalkozik a békeidőszak vegyvédelmi támogatásával is. A vegyivédelmi támogatás legáltalánosabban megfogalmazott hadászati, hadműveleti és harcászati feladatai az alábbiak lehetnek:

Hadászati: A békeidőszakban: a hadszíntér-előkészítés vegyi- és sugárvédelmi követelményeinek megfelelő végrehajtása. A vegyi- sugárfelderítő monitoringrendszer működtetése meteorológiai tájékoztatással.

A fegyveres küzdelem időszakában: a veszélyes anyagokat tároló objektumok oltalmazása, az aktivizálódás megakadályozása a polgári erőforrások igény~bevételével.

Hadműveleti: Békeidőszakban: speciális rendszabályok foganatosítása a vegyi- és nukleáris balesetek következményeinek felszámolására. A katonai környezetvédelmi feladatok végrehajtása.

A fegyveres küzdelem időszakában: a hadművelet időtartamára egységes vegyi-, sugár- és tűzfelderítő rendszer létrehozása. Légi vegyi- és sugárfelderítés, mentesítés, tűzlokalizálás, a károsító hatások csökkentése, ködálcázás végrehajtása.

Harcászati: Békeidőszakban: speciális szakfeladatok vegyi- és nukleáris baleseteknél. Vegyiharcanyag-ellenőrzés nemzetközi bizottságokban.

A fegyveres küzdelem időszakában: vegyi- és sugárszennyeződés mentesítése, tüzek oltása, körletek, állások, logisztikai objektumok vegyi- és sugárfelderítése, gyújtófegyverek alkalmazása, a ködálcázás szakmai segítése.

 

A vegyivédelmi támogatás kiterjesztése békeműveletekre

Ismeretes, hogy a békefenntartó tevékenység nem vezet minden esetben a harcok beszüntetéséhez. Ebből következik, hogy szükség van a béke megóvásán belül béketeremtő (civil-katonai diplomácia; jószolgálati küldetés, közvetítés), békekikényszerítő (katonai erők, eszközök, eljárások, módok alkalmazása), majd a befejezést követő békemegalapozó (helyreállítás, gazdasági segítség) tevékenységek végrehajtására. Ezekhez kapcsolódhatnak a támogatási feladatok, így a vegyivédelmi támogatás szakfeladatainak elvégzése is.

A békeműveletek esetében a vegyivédelmi támogatás egyes részfeladatai megvalósulhatnak a békefenntartásában és békekikényszerítésben, a katasztrófavédelemben (megelőzés, következmények felszámolása), a humanitárius segítségnyújtásban, a terrorizmus elleni küzdelemben, a kábítószer-terjedés elleni harcban, valamint a fegyverzet és harcanyag ellenőrzésében. A felsorolt feladatokban való részvétel tartalma még a NATO-szakértők részéről is kimunkálatlan terület, nem beszélve a Magyar Honvédség vegyivédelmi szolgálatáról. Ezért egyik legfontosabb kutatási téma lehet békeműveletek esetében a vegyivédelmi támogatás részfeladatainak kimunkálása.

Bizonyos feladatok - áttekintve a békeműveleteket - a vegyivédelmi támogatás terén már most is egyértelműnek látszanak. A békefenntartásban és -kikényszerítésben elsősorban az adott területet, utakat, körleteket veszélyeztető nukleáris és vegyipari objektumok felderítésére és az azokban bekövetkezett esetleges balesetek, katasztrófák következtében kialakult helyzet felmérésére és felszámolására kell a figyelmet fordítani.

A katasztrófamegelőzés és -kezelés vegyivédelmi támogatási feladatai is adottak. Itt elsősorban a vegyi- és sugár-, valamint tűzfelderítés, a vegyi- és sugármentesítés, valamint a tüzek lokalizációja lehet a fő feladat.

A terroristák elleni harcban elsősorban a nukleáris anyagok illegális szállítása illetve kivitelének megakadályozása a cél és a feladat. Hasonlók mondhatók el a különböző diverziós célokat szolgáló mérgező anyagok felderítéséről és azok rendeltetési helyére juttatásának megakadályozásáról.

A kábítószer-terjedés elleni harcban a vegyivédelmi támogatás elsősorban a kábítószerek egyes fajtáinak kimutatására irányulhat, hiszen a kábítószerek bizonyos fajtái, pl.: a pszihotoxikus mérgező anyagok kimutatására a vegyivédelmi szolgálat adatbázissal és kimunkált analitikai lehetőségekkel rendelkezik.

A fegyverzet- és harcanyag-ellenőrzés területén a vegyivédelmi támogatás elsősorban szakértői tevékenységet jelenthet.

Ismeretes pl.: a vegyi fegyverek betiltását és megsemmisítését előíró egyezményt a Magyar Köztársaság is parafálta. A vegyi fegyverek megsemmisítésénél alkalmazott technológiák és azok konkrét végrehajtási módozatainak ellenőrzésében való részvétel eddig is feladatot jelentett (lásd Irak), és a jövőben ez csak bővülhet. A szolgálat szakemberei részt vehetnek a különböző vegyi fegyverek megsemmisítését ellenőrző bizottságokban. Jelenleg több magyar vegyivédelmi szakértő működik pl.: Hágában a vegyi fegyvert ellenőrző nemzetközi bizottság központjában.

 

Következtetések, javaslatok a vegyivédelmi támogatás fogalmának bevezetésére

A békeműveletek vegyivédelmi támogatása napjaink egyik szükségszerű és fontos feladata. NATO-tagságunk esetén a békeműveletekbe minden bizonnyal a jelenleginél is több magyar kontingens fog meghívást kapni. Így a téma további kutatása és kimunkálása a jövőben elengedhetetlen feladata a vegyivédelmi szolgálatnak. Vegyük sorra: milyen elemeket kell kötelezően átvenni és beépíteni NATO-csatlakozásunk tükrében a vegyivédelmi támogatás mit fogalom és feladatkör keretébe.

A vegyivédelmi biztosítást, mint fogalmat, el kell hagynunk, és helyette a vegyivédelmi támogatás elnevezést kell használni. Kérdés, hogy ez pusztán az elnevezések cseréjét jelenti-e, másrészt meg kell-e változtatni az elnevezést esetleg NBC (ABV) támogatásra?

Ami a kérdés első részét képezi: az világos, hogy a támogatás elnevezés bevezetése kötelező lesz, mert ez a NATO-ban elfogadott. A biztosítás szót és fogalmat nem használják, mást értenek alatta, mint amit jelenleg a Magyar Honvédségnél jelent.

Az, hogy a támogatás a vegyiszolgálatnál vegyivédelmi vagy ABV támogatás legyen, attól függ, hogy a tömegpusztító fegyverek elleni védelem önálló támogatási fajta lesz-e. Jelenleg a Magyar Honvédségben a harc- és hadműveleti biztosítás egyik eleme a tömegpusztító fegyverek elleni védelem. A NATO-elvek alapján az ABV védelem a vegyiszolgálat feladatkörébe tartozik. Várhatóan nálunk is az utóbbi lesz bevezetve. Mint már korábban említettük, a vegyivédelmi szolgálat feladataihoz a Magyar Honvédségnél egy sor más feladat (ködösítésben való részvétel, lángszórók alkalmazása, tűzvédelem, katasztrófák elleni védelemben való részvétel stb.) tartozik, így helyesebbnek tűnik a vegyivédelmi támogatás elnevezés bevezetése. Mindezek alapján a vegyivédelmi támogatás fogalmának egyik változata a következő lehet:

“A vegyivédelmi támogatás a támogatás egyik fajtája, amelyet a csapatok tevékenységük során az ABV védelem, valamint a gyújtófegyverek és a ködösítés alkalmazása érdekében hajtanak végre.”

Ez a megfogalmazás sem pontos, hiszen a fogalom tartalmi irányultsága - a gyújtófegyverek alkalmazása és a ködösítés - bővebb, mint amit a vegyivédelem önállóan végre tud hajtani.

Egy másik megfogalmazás lehet a következő:

“A vegyivédelmi támogatás az a feladat, amelyen belül a vegyivédelemi szolgálat a tevékenységét megoldja.” Ez a fogalom azért nem pontos, mert a vegyivédelmi támogatást nem lehet leszűkíteni csak a vegyivédelmi szolgálat feladatára. Ha tovább akarjuk pontosítani a fogalmat, akkor az előbb említett két fogalom összekapcsolásával a következőt kapjuk.

A vegyivédelmi támogatás a támogatás egyik fajtája, melyet a csapatok tevékenységük során az ABV védelem, valamint a vegyiszolgálat állományába tartozó gyújtó- és ködösítőeszközök alkalmazás érdekében hajtanak végre.

A következő lépés a vegyivédelmi támogatás feladatainak meghatározása. Ezek:

  • az ABV védelem,
  • a lángszórók és tűzzárak alkalmazása,
  • a ködösítésben való részvétel.

Az ABV védelem feladatai nagyon összetettek. A NATO-elvek alapján a védelem nem tartalmazza a nálunk használt vegyivédelmi biztosítás első feladatát, nevezetesen a várható és valóságos vegyi-, sugár- és tűzhelyzet felmérését. A NATO-elv az, hogy a vegyiszolgálat első és legfontosabb feladata: részvétel a harcvezetésben.

Ezen belül el kell végezni:

  • a helyzetértékelést és a kockázatanalízist,
  • az NBC értesítő- és jelentőrendszer működtetését meg kell szervezni és irányítani,
  • az NBC felderítés, mentesítés, ködösítés és a gyújtófegyver alkalmazásának tervezését,
  • részt kell venni az atomfegyverek alkalmazásának tervezésében.

A fenti feladatok lefedik a vegyibiztosítás korábban említett első feladatát. Úgy gondoljuk, célszerű átvenni ezt a feladatsort. Át kell gondolni azonban, hogy ezt a tevékenységet nem lehet-e besorolni a vezetéstámogatás feladataiba, vagy esetleg úgy itéljük meg, hogy nem a támogatás, hanem a vezetés szerves része. Magunk részéről ez utóbbit tartjuk követendőnek.

Folytatva a NATO-fogalmak értelmezését, nézzük meg: mit jelentenek az ABV(NBC) védelem elemei, amelyek a következők:

  • az ABV(NBC) támadás és szennyezés elkerülése,
  • a csapatok védelme az NBC támadás és szennyezés ellen,
  • a szennyezett harci-technikai eszközök és a személyi állomány mentesítése.

Mit tartalmaz az első feladat, azaz az ABV (NBC) támadás és szennyezés elkerülése? Ez passzív és aktív rendszabályok foganatosításával valósul meg.

Passzív rendszabályok közé tartozik:

  • a kiképzés,
  • az álcázás és rejtés,
  • a megerődített állások kiépítése,
  • a széttagolt elhelyezés.

Aktív rendszabályok:

  • az ABV felderítés végrehajtása,
  • a riasztás és figyelmeztetőjelzések megszervezése,
  • az ABV értesítő-jelentő rendszer működtetése,
  • a szennyezettség ellenőrzése.

A fenti feladatok egy része a hadműveleti, illetve harcbiztosítás jelenleg érvényben levő (Magyar Honvédségre vonatkoztatva) rendszabályai között a tömegpusztító fegyverek elleni védelem címszó alatt találhatók, kiegészítve az álcázással. Meggondolás tárgya lehet: a jövőben meg kell-e szüntetni a tömegpusztító fegyverek elleni védelem címszó alatti biztosítási fajtát és a megfelelő feladatokat a vegyivédelmi támogatás ABV védelem feladatai közé kell-e sorolni. Tudjuk, hogy ez jelenleg még szinte “eretnekség”, de a NATO-országok hadseregeiben a tömegpusztító fegyverek elleni védelem, azaz az ABV védelem a vegyivédelmi támogatás része, a vegyiszolgálat feladata! Mindezek természetesen nem befolyásolják azt a véleményt, hogy az ABV védelem köre - a nemzeti sajátosságok alapján - többet jelent a tömegpusztító fegyverek elleni védelemnél. Úgy gondoljuk, ide tartozik a különböző vegyipari objektumok sérülése (hagyományos fegyverzet csapása miatt) következtében kialakult vegyi szennyezés, valamint a nukleáris balesetek (atomerőművi katasztrófák) következtében kialakult sugárszennyezés káros hatásainak kezelése, a következmények felszámolásában való részvétel. Hasonlók mondhatók el az atomfegyverek, a hagyományos fegyverek (kiemelten a gyújtófegyverek) alkalmazása következtében keletkezett tüzek lokalizálásában, oltásában való részvételt, azaz a tűzvédelemet illetően is.

Vita tárgyát képezheti a katonai környezetvédelem vegyivédelmi szolgálatra háruló részének ezen feladatkörbe sorolása. Véleményünk szerint ezen feladatok ide tartoznak, hiszen az ABV védelem a vegyi ártalmak elleni védelmet is jelenti. A fentiek alapján tehát célszerű - a NATO-elvek alapján - az ABV (NBC) védelem elnevezést átvenni. Az ABV védelem tartalmába viszont elkerülhetetlennek tartjuk a nemzeti sajátosságoknak megfelelően beleérteni a korábban felsoroltakat, nevezetesen: a nukleárisbaleset-elhárítást és a vegyi katasztrófák elleni védelmet, a tűzvédelmet és a környezetvédelmet. Ezek tehát elsősorban nem formai, hanem tartalmi változásokat, illetve értelmezési kérdéseket jelentenek.

Összességében: a cikkben foglaltakkal érzékeltetni akartuk a vegyi szolgálat előtt álló feladatok egyikét, a NATO-fogalmak és értelmezések hazai gyakorlatba átültetésének szükségességét. Mindezeket természetesen gondolatébresztőnek, vita alapjának szántuk.

FELHASZNÁLT IRODALOM

1.) Szakutasítás a vegyivédelmi csapatok tevékenységére; I. rész; Magyar Honvédség kiadványa, 1993

2.) Vasvári Vilmos: A támogatás újszerű értelmezése; Hadtudományi Hírlevél, 1997. 3. sz.

3.) Vasvári Vilmos: A fegyveres küzdelem és a békeműveletek támogatása; Egyetemi jegyzet, ZMNE, 1998

4.) Pellérdi R.: Az USA haderő vegyi szolgálatainak feladatai, az NBC hadviselés értelmezése; Bolyai Hírek, 1998. 2. sz.

Vissza a lap elejére